- Dobór odpowiednich narzędzi cnc a efektywność produkcji
- Jak napisać dobry program na maturze z informatyki?
- Sieczka z traw – naturalne wsparcie diety Twojego konia
- Jak unikać najczęstszych błędów podczas przygotowań do matury? Wskazówki dla maturzystów
- Wysłodki dla koni – idealne wsparcie zdrowia i kondycji
Chrupiące gofry
Niezwykle chrupiące i smaczne gofry
Do przygotowania tego przepisu wcale nie potrzeba dużo czasu, ani wielkich umiejętności. Wystarczy kilka składników i dosłownie kilkanaście minut wolnego czasu. Ale zdecydowanie warto przygotować ten przysmak. Kilka łatwodostępnych składników, a smak zniewalający. Gwarantuję, że zasmakują one każdemu, bez względu na wiek i upodobania kulinarne. Przy odrobinie fantazji taki oto prosty przepis na domowe gofry – www.przepis-kulinarny.pl/prosty-przepis-na-gofry-id181.html – może się zamienić w rewelacyjne śniadanie, albo doskonałą kolację.
Potrzebne składniki
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1.5 szklanki mleka
– szczypta soli
– 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
– 1 łyżka cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak widać, ilość składników nie jest zniewalająco duża, większość z nich znajduje się w każdym domu. Więc dlaczego nie przygotować gofrów już dziś?
Przygotowanie
Przygotowanie przepisu jest również banalnie proste, można użyć do tego miksera. Nie jest to jednak konieczne, bo wszystkie składniki da się wymieszać ręcznie. Należy zacząć od oddzielenia białek jaj od żółtek. Gdy to już zrobimy, do większego naczynia należy wsypać mąkę, wlać mleko mieszając cały czas energicznie. Następnie dodajemy żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia oraz olej. Może to być oczywiście też masło. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowane przez nas ciasto na gofry odstawiamy na chwilę na bok. Pozostawione wcześniej białka ubijamy na sztywną pianę. Jest możliwe, aby pożądany efekt uzyskać ręcznie. Polecam natomiast skorzystać z robota kuchennego, który może ułatwić pracę. Po uzyskaniu wymaganej konsystencji, białka ostrożnie dodajemy no naszej wcześniejszej masy. Białka należy połączyć z ciastem. Trzeba jednak pamiętać, by robić do ostrożnie i delikatnie. W innym przypadku białka stracą swoje właściwości i gofry mogą nie wyjść odpowiednio puszyste. Po przygotowaniu całej masy rozgrzewamy gofrownice do pożądanej temperatury. Następnie odpowiednio wydzielone porcje pieczemy w gofrownicy. Po wyjęciu przygotowanych gofrów powinniśmy zaczekać chwilę, by ostygnęły.
Po kilku minutach gofry są gotowe do podania z ulubionymi dodatkami. W tym wypadku mamy pełną dowolność.
Smacznego!